Foto: Steve Kingsman

Argentina har åter hamnat i djup ekonomisk och social kris. Under Mauricio Macris högerregering har fattigdomen, inflationen och kapitalflykten ökat. Många tror att landet står inför samma folkliga resningar som erfarits i Ecuador, Chile och Bolivia. I det nyss avslutade presidentvalet vann vänsterperonisten Alberto Fernández på en politik som lovar ett mer jämlikt och solidariskt Argentina. Men landet är polariserat och många, däribland Macri, skyller krisen på den protektionistiska politik som genomfördes mellan 2007 och 2015 av den nuvarande vicepresidenten Cristina Fernández de Kirchner.

Seminariet fokuserar på Argentinas ekonomiska situation och de utmaningar som landets står inför avseende upprätthållandet av mänskliga rättigheter och genusfrågor som femicidio och våld mot kvinnor. Varför har Argentina återkommande ekonomiska kriser? Vad gick fel denna gång och vilka framtidsutsikter har den kommande regeringen? Kommer denna att omförhandla villkoren för lånepaket från Internationella Valutafonden? Kommer president Fernández att infria vallöftet om att legalisera abort? Vilka sociala grupper stödjer Peronismen? Vilka stödjer oppositionens mer liberalt inriktade politik?

Maria Clara Medina
Genusforskare född i Argentina och Fil dr i Historia, verksam vid School of Global Studies, Göteborgs universitet. Forskare, lärare och aktivist i fältet Mänskliga rättigheter och Latinamerikastudier med aktuellt fokus på sexuella och reproduktiva rättigheter och sociala rörelser i regionen. Projektutvärderare för FN i Centralamerika och Karibien på temat genusvåld. Nyligen vald som första kvinnliga president av CEISAL, det europeiska rådet för Latinamerikaforskning (2019-2022).

Damián Migueles
Nationalekonom med magisterexamen från Universidad de Buenos Aires (UBA), Argentina och Stockholms Universitet. PhD inom internationell handel från Handelshögskolan i Stockholm.

Viviana Stechina
Doktorsexamen i statskunskap från Uppsala universitet. Affilierad forskare vid Statsvetenskapliga institution i Uppsala. Forskar kring frågor om korruption, transparens (offentlighetsprincipen), ansvarsutkrävande och miljöpolitik.

Arrangör: Latinamerikainstitutet och Arbetarnas Bildningsförbund (ABF)
Kontakt: Magnus Lembke
Ingen föranmälan krävs